Ingredienser
Helstekt oksefilet | |
600-800 g | hel oksefilet |
2 ss | olivenolje |
2 ss | smør |
Salt & svart pepper | |
2 | hvitløksfedd (knust) |
2 kvister | fersk rosmarin eller timian |
Søtpotetpuré | |
2 store | søtpoteter (skrelt og terningkuttet) |
0,5 dl | fløte eller melk |
1 ss | smør |
Salt & pepper etter smak | |
Rødvinssaus med oksebuljong | |
2,5 dl | rødvin |
2,5 dl | oksebuljong |
1 | sjalottløk (finhakket) |
1 ss | smør |
1 ts | sukker eller honning |
1 ts | balsamicoeddik (valgfritt) |
Salt & pepper etter smak | |
Hasselbakte poteter | |
2 | middels store poteter |
2 ss | smør (smeltet) |
1 ss | olivenolje |
Salt & pepper | |
1 | hvitløksfedd (finhakket) |
Fersk timian (valgfritt) | |
Grillet salladsløk & broccolini | |
4 | hvitløk (hele) |
150 g | brokkoli |
1 ss | olivenolje |
Salt & pepper | |
½ ts | sitronsaft |
Fremgangsmåte
-
Helstekt oksefilet
-
Sett ovnen på 180°C.
-
Tørk av oksefileten og krydre godt med salt og pepper.
-
Varm opp oljen i en stekepanne på høy varme. Brun fileten rundt om til den får en fin gyllenbrun stekeflate (ca. 2-3 minutter per side).
-
Tilsett smør, hvitløk og urter, og hell smeltet smør over kjøttet i 1-2 minutter.
-
Legg fileten i en ildfast form og stek i ovnen i 20-30 minutter, eller til innertemperaturen er:
-
52°C for medium-rare / 57°C for medium
-
Ta ut kjøttet og la det hvile i minst 10 minutter før du skjærer det opp.
-
Søtpotetpuré
-
Kok eller damp søtpotetene til de er møre (ca. 15 minutter).
-
Mos eller miks sammen med smør og fløte/melk til puréen blir glatt.
-
Smak til med salt og pepper.
-
Rødvinssaus med oksebuljong
-
Fres sjalottløken i smør på middels varme til den er myk.
-
Tilsett sukker/honning og la det karamelliseres lett.
-
Hell i rødvinen og la den redusere til halvparten.
-
Tilsett oksebuljongen og la sausen småkoke til den tykner (ca. 10-15 minutter).
-
Sil sausen og rør inn en klatt smør for en blank finish.
-
Hasselbakte poteter
-
Sett ovnen på 200°C.
-
Skjær potetene i tynne skiver, men ikke helt igjennom (legg dem mellom to treskjeer eller spisepinner for å unngå å skjære helt igjennom).
-
Pensle med smeltet smør og olivenolje, og krydre med salt og pepper.
-
Stek i ovnen i 40-50 minutter, pensle med mer smør halvveis.
-
Strø over hvitløk og timian de siste 10 minuttene for ekstra smak.
-
Grillet salladsløk & broccolini
-
Bland hvitløk og brokkoli med olivenolje, salt og pepper.
-
Grill på høy varme i 3-4 minutter per side til de får fine grillstriper.
-
Drypp over sitronsaft før servering.
Hva syntes du om oppskriften?