Gå til innhold

glögg

Hvit gløgg

4 porsjoner

Ingredienser

2 dl sukker
1,5 dl vann
2 tynne strimler (ca. 4 cm) sitronskall
1 flaske hvitvin, gjerne litt søt
2-3 dl brennevin med kryddersmak
1 ss kardemommekjerner
1 kanelstang
Mandler og rosiner

 

 

 

Slik gjør du:

Kok sukkerlake av vann og sukker, og avkjøl den. Skjær tynne strimler av sitronskallet. Bland sukkerlake, vin og øvrige ingredienser, og varm det forsiktig opp til kokepunktet. OBS: blandingen skal ikke koke. Server med mandler og rosiner.

art_pro

Elgkjøttboller 

4 porsjoner

Ingredienser

1 kg kjøttdeig av elg
1 gul løk
4 krm malt pepper
0,5 ts timian
1 dl griljermel/strøkavring
1 ts hvit pepper
2 dl fløte
2 ss sukker
2 ts salt
2 ss sterk sennep
2 egg

 

 

Slik gjør du:
Skrell og riv løken, og bland alle ingrediensene i en stor bolle. Ikke arbeid for lenge med deigen, da kan den bli seig. Sett bollen i kjøleskapet i 15 min, slik at griljermelet får svelle. Prøvestek i mellomtiden en kjøttbolle, og smak til med mer sukker, salt eller pepper hvis du synes noe mangler.

Form små kjøttboller med hendene. Bruk litt olje i håndflatene hvis du synes kjøttbollene setter seg fast. Stek kjøttbollene med litt smør i en stekepanne, eller legg dem i en langpanne og stek i ovnen på 175°C i 20 min.

 

mousse

Melkesjokolademousse med sitrussalat

8 porsjoner

Ingredienser

Melkesjokolademousse
200 g melkesjokolade (35-40% kakao)
1 gelatinplate
3 dl kremfløte
1 dl matyoghurt

Sitrussalat
1 1⁄2 dl sukker
1 dl tørr hvitvin
1⁄2 dl vann
1 pose gløggkrydder à 37 g

1 grapefrukt
1 appelsin
2 klementiner

Sjokoladekrisp
50 g smør
5 ss hvetemel
2 1⁄2 ss havregryn
1 ss kakao
2 1⁄2 ss sukker
2 ss strimlet mynte

Slik gjør du:

Hakk sjokoladen i biter. Bløtlegg gelatinplaten i kaldt vann i ca. 5 min. Kok opp fløten, hell den over sjokoladen, og rør til sjokoladen har smeltet. Rør deretter inn gelatinplaten. Tilsett yoghurten når blandingen ikke lenger er varm. Dekk bollen og sett den i kjøleskap over natten.

Kok opp sukker, vin, vann og krydder. Sett sukkerlaken til side og la den avkjøles. Fjern skallet på grapefrukt, appelsin og klementiner. Skjær deretter ut skinnfrie fileter og legg dem i sukkerlaken.

Sett ovnen på 200°. Bland sammen ingrediensene til sjokoladekrisp. Legg smulene på et stekebrett med bakepapir og stek i ovnen i ca. 8 min. Avkjøl sjokoladekrispen. Alle forberedelsen så langt kan fint gjøres i god tid før moussen skal serveres.

Bland sjokoladekrisp og mynte. Visp moussen med en håndmikser til den tykner. Legg sitrussalat i bunnen av 8 høye glass, og sprøyt over sjokolademousse. Topp med sjokoladekrisp og pynt med et mynteblad.

 

vörtbröd

Vørterbrød med nøtter og fiken

1 brød

Ingredienser

2 dl fullkorns speltmel
4 dl siktet speltmel
1 dl grov rug
2 ts bakepulver
1 ts salt
4 ss Vörtmix, f.eks. fra Santa Maria (kan sløyfes)
1 dl hele hasselnøtter
150 g fiken i biter (alt. aprikoser)

1 dl rosiner
3/4 dl mørk sirup
2 dl kefirmelk
2 dl porter

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200°C. Bland alle tørre ingredienser i en bolle. Bland inn sirup, kefir og porter, og hell den løse deigen i smurt, avlang brødform som rommer ca. 1 1/2 liter. Stekes i nedre del av ovnen i ca. 1 time. Sjekk med en tannpirker at brødet er gjennomstekt. Løft det ut av formen og la det avkjøles under et kjøkkenhåndkle.

visp

Karameller med ingefær og nøtter

Uforglemmelige karameller med nydelig smak! Ved hjelp av et kjøkkentermometer eller «kuletesten» kontrollerer du enkelt at du får rett konsistens på karamellene – litt seig skal den være!

ca. 50 stk

Ingredienser

50 g smør
1 1⁄2 dl kremfløte
1 1⁄2 dl sukker
1⁄2 dl lys sirup
1 ts malt ingefær
1 ts vaniljesukker
50 g hakkede, ristede hasselnøtter

 

 

Slik gjør du:

Smelt smøret i en tykkbunnet, vid kasserolle. Tilsett fløte, sukker, sirup, ingefær og vaniljesukker. Kok opp blandingen, og la den putre uten lokk i ca. 15-20 min. Husk å røre jevnlig. Røren er klar når temperaturen er 122°C eller den passerer «kuletesten» (se nederst i oppskriften). Tiden kan variere avhengig av hvor stor kasserolle du bruker. Hell røren i en form (ca. 15x20 cm). Strø over hasselnøttene og trykk dem lett ned med hånden. Avkjøl karamellen helt før du skjærer eller klipper den opp i passende biter. Oppbevares kjølig. 

Kuletesten: Hell noen dråper av røren ned i kaldt vann og rull dråpene sammen til en fast og hard kule.

 

lax

Gravet laks

6-8 porsjoner

Ingredienser

700 g lakseside med skinn
0,5 dl sukker
0,5 dl salt
1 ss hvite og svarte pepperkorn (grovt malt)
1 knippe dill, grovt hakket

 

Slik gjør du:

Plukk ut eventuelle bein fra laksen, og bruk deretter en skarp kniv til å lage snitt tvers over skinnet. Pass på å ikke skjære gjennom kjøttet. Bland sukker, salt og pepper, og gni det inn i laksen på kjøttsiden. Strø over den hakkede dillen, og legg laksen i en pose. Legg den deretter med dillsiden ned i en form. Sett formen i kjøleskapet og la laksen ligge i 2-3 døgn. Skrap bort krydderet og legg den ferdig gravede laksen i en tørr form. Den holder ca 3-4 dager i kjøleskap.

popcorn

Karamellpopcorn

Karamellisert popcorn, søtt og litt salt, og knasende sprøtt – perfekt som fredagskos eller lørdagsgodt. En favoritt blant både store og små!

 ca 2,5 liter

Ingredienser

1 dl popcorn
2 ss rapsolja
1 ts salt
2 dl sukker
100 g smør

 

Slik gjør du:

Popp popcornene i oljen, og salt etter smak. Hell sukkeret i en stekepanne på medium varme, og la det smelte til det er lysebrunt. Legg i smøret og rør det sammen med sukkeret til en jevn, brun masse. Tilsett popcornet og vend det godt inn i karamellblandingen. Hell alt over på en brett dekket med bakepapir, slik at blandingen av avkjøle seg.

kaffedrink

Kaffedrink

4 porsjoner

Ingredienser

2 ss vatten
4 ts rørsukker
10 cl Kahlúa
10 cl vodka
0,5 dl rørsukker
6 dl varm kaffe
2 dl pisket krem
0,5 ts kakao

 

Slik gjør du:

Dypp kanten på glassene i vann og deretter i rørsukker, slik at sukkeret fester seg på kanten. Du kan eventuelt bruke en brenner for å smelte sukkeret. Bland likør, vodka, rørsukker og kaffe. Hell det i glassene og topp med pisket krem. Strø litt kakao på toppen. Tips: Det går utmerket å lage denne drinken uten alkohol.

 

spjall2.jpg

Spareribs med honningglaze

4 porsjoner

Ingredienser

5 kg spareribs
1 hvitløk
2 gule løk
2 gulrøtter
salt

Glaze

1 dl ketchup
1 dl soya, japansk
1 dl rørsukker
2 ss sesamolja
0,5 dl flytende honning
1 bit fersk ingefær (1-2 cm)
2 fedd hvitløk

 

Slik gjør du:

Fyll en kasserolle med vann, og legg i løk i store båter, hvitløk og skivede gulrøtter. Salt vannet godt. Kok ribbene langsomt i kjelen sammen med grønnsakene til kjøttet blir så mørt at det nesten løsner fra bena. Ta dem deretter opp av vannet og la renne av litt på en rist. Sett ovnen på 200°C. 

Rør sammen ketchup, soya, rørsukker, sesamolje og honning. Riv ingefær og hvitløk ned i blandingen. Pensle glazen på ribbene og sett dem inn i ovnen i ca. 30-40 minutter til de har fått en fin farge. Pensle på mer glaze etter ca. 15 minutter. Server dine spareribs med én gang, mens de er som saftigst.

 

kaka

Safrankringle 

2 stk

Ingredienser

1 pakke fersk gjær
150 g smør
5 dl melk
1 1/2 dl sukker
2 poser safran (à 1/2 g)
2 krm salt
14 dl hvetemel (ca. 840 g)

Fyllning

200 g mandelmasse
2 ss vatten

Till pensling
Egg
Hakkede mandlerl

 

Slik gjør du:


Smuldre opp gjæren i en deigbolle. Smelt smøret i en kasserolle og hell i melken. Varm opp smør og melk til 37°C. Rør ut gjæren med litt av mekleblandingen og hell deretter i resten. Bland i sukker, safran, salt og nesten alt melet. Elt deigen smidig i en kjøkkenmaskin. Strø litt mel på deigen før du setter den heving, slik at den ikke tørker på overflaten. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 45 min.

Riv mandelmassen og rør den ut med vannet slik at den blir myk og kan smøres utover. Smør to runde bakeformer med en diameter på ca. 24 cm. Strø litt mel på bakebordet og løft deigen ut av bollen. Elt gjennom deigen og bruk resterende mel om den er for seig. Del deigen i to emner og kjevle ut hver del til et rektangel på ca. 30x40 cm. Smør på mandelmasse, og rull deigen sammen fra langsiden. Skjær deretter rullen i 3 cm brede skiver, og legg dem ved siden v hverandre i bunnen av bakeformen. Etterhev i 30 min. Pensle kakene med pisket egg og strø over hakkede mandler, før de stekes i nedre del av ovnen i ca. 25 minutter på 200°C. Avkjøles på rist før servering.

 

marmelad

Sitrusmarmelade

ca 2 liter

Ingredienser

1 kg sitrusfrukter
(f.eks. appelsin, blodappelsin, grapefrukt, kumquat)
4 dl vann
1 liter syltesukker

 

 

Slik gjør du:

Vask sitrusfruktene godt i varmt vann, skjær bort endene og del fruktene på midten. Skjær halvdelene i tynne, tynne skiver med skallet på, og legg frukten i en kasserolle med tykk bunn. Hell over vann og sukker. Kokes i ca. 25 min til frukten er myk. Skyll rene glasskrukker eller beholdere med kokende vann før du fyller dem opp med marmelade. Sett deretter på lokk og oppbevar marmeladen kjølig.

Tips! Hvis du vil ha en marmelade uten biter av skall kan du skjære bort skallet før du koker marmeladen, men husk at mengden frukt fortsatt må være 1 kg. Det er skallet som marmeladen en litt besk smak.

 

senap

Hjemmelaget sennep

1 glass

Ingredienser

2 poser gule sennepsfrø (52 g)
1 pose bruke sennepsfrø (26 g)
1,5 dl vann
2 ss sennepspulver
2 ss sukker
1 ts salt
2 ss hvitvinseddik
0,5 dl nøytral olje

Appelsinsennep
2 ts finrevet appelsinskall
1 ss appelsinsaft

Chili- og honningsennep
0,5 rød chili, finhakket og uten kjerner
eller 2 ts tørkede chiliflak
2 ss honning

Slik gjør du:

La sennepsfrøene småkoke i vannet i ca. 5 minutter. Tilsett resten av ingrediensene, og bland med stavmikser til glatt konsistens. Nå har du laget den klassiske varianten av sennep. Om du ønsker en annen smak kan du forsøke en av variantene over. Alle tre holder seg godt flere måneder i kjøleskap.

förvaring

Klassisk rødkål

8 porsjoner

Ingredienser

1 ts salt
50 g smør
0,75 dl rødvinseddik
0,5 ts malt, hvit pepper
1 dl lys sirup
1 kg rødkål
0,75 dl solbærsaft, ublandet

 

 

Slik gjør du:

Finstrimle rødkålen og fres den i en stekepanne med smør på middels varme. Ikke fres all kålen samtidig, ca. 500 g om gangen er passe. Legg deretter kålen i en gryte, og smaksett med saft, eddik, sirup, salt og pepper. La det putre uten lokk til kålen er ordentlig myk og server den med en gang.

Du kan også avkjøle rødkålen helt, og deretter steke den kalde kålen i litt smør. Smak til med krydder, og stek kålen til den er mørk i fargen og litt sprø.

 

skinka

Klassisk, svensk juleskinke

1 stk

Ingredienser

3 kg saltet skinke
8 hele pepperkorn
2-3 st laurbærblad

Griljering
1 dl valgfri sennep
2 eggeplommer
2 ss sukker
1-2 dl strøkavring/griljermel

 

Slik gjør du:

Legg skinken i kokende vann sammen med pepperkornene og laurbærbladene. Beregn koketiden til ca. 1 time pr kilo skinke. Skru varmen ned slik at vannet putrer og ikke koker. La skinken koke i ca. 3 timer til kjernetemperaturen er 70°C. Bruk gjerne et steketermometer, og sett det inn i skinken fra oversiden slik at du enkelt kan følge med på temperaturen. Ta opp skinken og avkjøl den. Ta vare på litt av svoren. Visp sammen egg, sennep og sukker til griljeringen. Smør blandingen på skinken og strø deretter over griljermelet. Sett juleskinken inn i ovnen på 200°C og stek den i 5-7 minutter. Server!

äggtoddy

Eggelikør med kanel og appelsin

Eggelikør er en klassiker, som også kan lages med rom, whisky eller konjakk.

2 porsjoner

Ingredienser

2 eggeplommer
4 ss sukker
4 dl melk
1 kanelstang
Saft fra 1-2 appelsiner
Kanel til pynt

 

 

Slik gjør du:

Visp sammen eggeplommer og sukker til en luftig eggedosis. Kok deretter opp melken sammen med kanelstangen. Hell den varme melken forsiktig over eggedosisen under omrøring. Smaksett med appelsinsaft. Server drinken med et kaneldryss på toppen.

 

 

glass

Safranis

En utrolig god, hjemmelaget is laget med egg og fløte. Safranen gir isen en nydelig, gul farge! 

4 porsjoner

Ingredienser

5 dl kremfløte
1 dl sukker
1 pk safran (0,5 g)
4 eggeplommer
1⁄2 ss rosevann
2 ts vaniljesukker
1 ss pistasjnøtter

 

Slik gjør du:

Kok opp fløte og sukker. Tilsett safran, rør om og ta kasserollen bort fra varmen. Rør inn eggeplommer og rosevann. Varm opp blandingen på lav temperatur og under omrøring, til den tykner til krem. Smaksett med vaniljesukker. Sil kremen før du avkjøler den. Frys isen i minst 4 timer. Ta den ut av fryseren ca. 30 minutter før servering, og pynt med hakkede pistasjnøtter.

Produktet er lagt i handlekurven